Kom godt i gang med mtb har givet genlyd hos denne rytter

Kom godt i gang med mtb

Hele din krop arbejder. Du pedalerer i små, korte eksplosioner. Dine arme opsuger stiens ujævnheder. Du skifter gear, rejser dig på cyklen, balancerer. Hele din krop fokuserer på forceringen af en stor gren på tværs af sporet. Du er svedig, snavset og nærmest lykkelig. Du er i gang med mtb.

Af Niels Hansen

Mountainbike eller mtb er blevet mere og mere populært de senere år. Men hvad er det, der trækker, hvilket udbytte giver sporten? Kom godt i gang med mtb med denne guide.

Lån og lær og kom i gang med mtb

De færreste starter deres mtb-karriere med at købe en cykel og kaste sig direkte ud i skoven på den. Normalt foregår det enten på ved, at man allerede har en mtb erhvervet til hverdagscykling og så efterhånden opdager, at det er en sjov legekammerat. Også der, hvor vejen ender. Alternativt er det noget, man bliver lokket med til af en bekendt, der allerede kører. Her låner eller lejer man en cykel, så man kan prøve for første gang.

Under alle omstændigheder er det en fordel, at du kører med en, der har bare lidt erfaring de første gange. Mtb er radikalt anderledes end almindelig cykling. Derfor er det at køre bag ved en, der kender en god sti, og så bare følge hans eller hendes bevægelser, er en glimrende sikring mod smertefulde og kostbare begynderfejl. Og mod at du farer vild for den sags skyld.

At køre med andre er i det hele taget altid en god idé, lige meget hvor meget erfaring du har. For skulle uheldet være ude, er det godt, at der er en til at tilkalde hjælp. Styrt på mtb’er kan ikke undgås, og det kan gå galt. Men heldigvis slår naturen normalt langt fra så hårdt, som kulturen gør i form af biler og asfalt. Til gengæld er den fast leverandør af rifter, mudder og insektbid.

Regler for mtb i skoven

I Danmark må vi som udgangspunkt cykle på alle tydelige stier, hvis der ikke direkte er skiltet imod det.

I takt med at mtb er blevet populært, har den type forbud spredt sig. Men normalt er grunden rigtig god. Det kan være en særlig skrøbelig natur. Det kan også være en rute, der hyppigt bruges af vandrere og er for uoverskuelig til at huse to forskellige typer trafik.

Når du cykler i terrænet, skal du naturligvis vise hensyn og give plads. Præcis som det gælder i den almindelige trafik. ’Vise hensyn’ inkluderer, at du sætter farten langt ned, når du passerer andre. Du skal også gøre, hvad du kan for ikke at forskrække nogen, når du kommer cyklende op mod dem bagfra. Host eller råb til dine cykelkammerater i god tid. Er der børn eller hunde til stede, skal du være ekstra opmærksom. De to grupper er nemlig dem, som dårligst vurderer din hastighed og dine intentioner.

Du kan dog fortsat risikere både vredesudbrud og trusler fra de øvrige skovgæster, selv om du gør dit yderste. Det bedste, du kan gøre, er ganske roligt at forklare, at du skam har ret til at cykle, hvor du gør. Du kan også henvise til Naturstyrelsens hjemmeside, hvor reglerne står. Derefter bør du hoppe på cyklen og trille videre, før konfrontationen eskalerer.

I en del skove er der efterhånden anlagt egentlige mtb-ruter, som du med fordel kan benytte. Det gælder fx i Hareskoven tæt på Hareskov Cykler. Så slipper du for at skulle finde vej, mens du kører. Ruterne er hyppigt ganske udfordrende, og du undgår kollision med andre skovgæster.

Din første cykel

På et tidspunkt bliver du nok træt af at låne eller leje og vil gerne eje din egen mountainbike.

Som en tommelfingerregel skal du over 6.000 DKK for at få en cykel, der kan tåle, at du tager den med i skoven. Og sådan en cykel er ikke med sikkerhed et billigere bekendtskab over de første par år end en, der koster 8~10.000 DKK. Billigere cykler kræver nemlig  hyppigere service og udskiftning af sliddele.

En cykel til 8.000 DKK, hvor jeg vil anbefale, du starter, giver dig anno 2023 et stærkt, let stel af aluminium, oliedæmpet affjedring foran, hydrauliske skivebremser og mellem 12 og 33 gear alt efter opsætning. Den samlede vægt ligger på mellem 11 og 13 kilo.

Du skal påregne samtidigt at investere i et sæt pedaler og cykelsko, fordi der findes så mange forskellige systemer, at cykelproducenterne nu leverer cyklerne uden, da de alligevel skal skiftes i 80% af tilfældene.

Smider du flere penge i puljen, er der forskellige veje at gå. Du kan vælge et kulfiberstel, der gør cyklen lettere og mere levende, du kan vælge dyrere komponenter, der gør cyklen mere slidstærk og letkørt, eller du kan vælge et komfortabelt stel, der også er affjedret bagtil kaldet ‘full suspension’.

Hvad end du gør, så sørg for at lade en erfaren cykelhandler råde dig – og spørg gerne, om han eller hun selv kører mtb. Det er altid dejligt med gode råd, der bunder i personlige erfaringer.

Du bliver bidt, når du er i gang med mtb

Det første, du opdager, når du er kommet i gang med mtb, er, at hele din krop er med i cyklingen. Mtb er altså en bedre almen træning end ’blot’ at cykle på vejen. Det skyldes, at musklerne i både lænd, ryg og arme også arbejder dynamisk i stedet for blot statisk.

Det betyder til gengæld også, at du skal strække grundigt ud, når du står af. Og at du – udstrækning til trods – nok oplever en del ømhed i muskelgrupper, du ikke bruger til hverdag. Det kan betale sig at være særlig grundig med at strække ud i nakken, fordi stivhed der potentielt kan sætte sig som hovedpine.

Mtb er også en helt anden form for mental træning end almindelig cykling. Du skal nemlig hele tiden fokusere på at læse sporet foran dig. I trafikken er du selvfølgelig også opmærksom, men det er på en helt anden type strukturer, som næsten udelukkende er skabt af mennesker. På mtb får du derimod fat i – og udfordrer – andre og mere grundlæggende kompetencer, når du skal fortolke naturen for at finde den bedste linje hen ad sporet. Resultatet er en dyb tilfredsstillelse og en mental træthed, du ellers kun opnår ved aktiviteter som terrænløb, surfing eller skiløb.

MTB viser dig Danmark

Men! Det allerbedste, en mtb kan gøre for dig, er måske, at den giver dig mulighed for at udforske dele af den danske natur, du ellers næppe ville se. Selv i nærheden af København kan du på kort tid nå områder, som er både rå og uforstyrrede efter dansk standard. Det er forbløffende få, der ved, at Danmarks ældste naturpark på 55 km3 strækker sig fra Farum 20 kilometer nord for hovedstaden vestover mod Slangerup langs Mølleåen. Og at den er gennemskåret af små, hyggelige stier og spor.

Gad vide hvilke uopdagede juveler, der ligger ganske nær, hvor du bor?

En tanke om “Kom godt i gang med mtb”

Skriv et svar

Lille butik, store ambitioner