I form til cykelferien på 8 uger

Hop på hverdagscyklen med dankortet i lommen og se, hvad der sker. Planlæg i måneder, test alt udstyr og forbered alle ruter. Ja, du kan gå til din cykelferie på mange måder. Uanset, hvad der tiltaler dig, er det dog altid en god idé, at du er klar til de fysiske udfordringer. Heldigvis kan du komme i form til cykelferien på 8 uger.

Af Niels Hansen

Lad os sige, at du skal på cykelferie med familien. I planlægger at hoppe fra campingplads til campingplads i et par uger i sommer-Danmark. Men er din krop klar til strabadserne?

Cykler du regelmæssigt – mindst tre dage og samlet mindst fire timer om ugen – er der ikke det store behov for træning. Du bør cykle et par ture på mindst 60 kilometer for at fornemme, hvordan organismen reagerer. Så får du også testet, om udstyret er i orden. Men ellers skal du nok klare skærene, hvis ikke du overdriver de daglige distancer på ferien og holder de hviledage, din krop appellerer om.

Kom i form inden cykelferien

Er du derimod ikke typen, der cykler regelmæssigt, så gavner du både dig selv og ferieoplevelsen med en forberedende træning. Den hjælper dig til at:

  • køre de distancer, du gerne vil.
  • have overskud til at nyde turen.
  • opretholde koncentration og opmærksomhed efter flere timer på cyklen.

Det bedste, du kan gøre, er, at indarbejde cyklingen i hverdagen de sidste måneder inden ferien. Det vil normalt betyde i forårsperioden, hvor vejret hyppigt er tørt og solrigt, og dagene er forholdsvis lange. Meget bedre bliver det ikke. Har du ikke mulighed for at cykle helt eller delvist til arbejde, så kan du købe ind, lufte hund og følge ungerne til aktiviteter på cykel. Du kan også cykle, når du skal besøge venner og familie.

8 uger gør dig klar

Kan heller ikke det lade sig gøre – årsagerne kan være mange – må du i stedet følge en træningsplan. Planen, jeg skitserer i tabellen herunder, er en otte uger lang optræning. Følger du den, bliver du i stand til at cykle ca. 75 kilometer om dagen med oppakning flere dage i træk – og stadig nyde det.

Planen starter blidt og bygger efterhånden på. Du vil garanteret opleve en hurtig fremgang. Skemaet fungerer for øvrigt også fint, hvis du ønsker at træne til et motionsløb på 90-130 kilometer.

traentabel
Træningsskema, så du kan komme i form til cykelferien på 8 uger

Har du ikke cyklet længe – og måske slet ikke motioneret regelmæssigt – bør du vende idéen om en ferie på cykel med din læge. Det samme gælder, hvis du lider af en kronisk sygdom eller har andre helbredsproblemer. Og underordnet, hvor god form du er i, så husk: Lyt til din krop – både under træning og på ferien. Den advarer dig normalt i god tid, når noget er under opsejling.

Drik desuden, så snart du mærker den mindste tørst. Spis, så snart du er en smule sulten. Dæk din hud, når du første gang i det små overvejer, om ‘du måske snart har fået sol nok for i dag’ og så videre.

To cyklister, som er kommet i form til cykelferien på 8 uger
To cyklister, som er kommet i form til cykelferien på 8 uger

Det skal du tjekke inden cykelferien

Når du begynder at cykle regelmæssigt, så læg mærke til, om der er dele af cyklen, du ikke har det godt med. Det opdager du først for alvor, når cyklingen strækker sig over mere end to timer. Ofte er det kontaktpunkterne mellem dig og cyklen, der giver problemer; altså sadel, styr og pedaler.

Skal noget skiftes eller justeres, skal det ske i god tid før ferien – gerne mindst 14 dage eller tre uger i forvejen. Så kan du nå at vænne dig til forandringen.

I løbet af træningsperioden bør du inkludere en tur med fiktiv oppakning. Dvs. et tur hvor du fylder tasker m.v., monterer dem og kører en tur. Det giver dig mulighed for at teste, om cyklen overhovedet kan holde til, at du smider bagage på. Du får også testet, hvorvidt den måde, du forestiller dig at medbringe oppakningen, nu også tillader dig at cykle som du plejer.

Brug de 8 uger til at finde dine præferencer

En anden ting, du bør udsætte dig selv for, er en tur, der med overlæg foregår i dårligt vejr. Her opdager du, hvordan du reagerer på regn og vind. Det afslører blandt andet, hvilket overtøj du er nødt til at medbringe. Måske opdager du endda, at der er vejrforhold, hvor I ligeså godt først som sidst kan melde pas og smutte ind på nærmeste Bed&Breakfast uden hensyntagen til, hvad I havde planlagt som dagens egentligt målby.

En sidste ting, du bør øve under din træning, er at drikke og måske endda spise lidt, mens du sidder på cyklen. Det skal blot være små slurke fra en cykelflaske. Den skal sidde på cyklen, så du nemt kan nå den. En bid banan fra styrtasken eller en håndfuld rosiner og nødder fra baglommen kan også redde dagen. At indtage væske og kalorier i en lind strøm gør cyklingen nemmere og mindre udmarvende og øger de potentielle daglige distancer.

Når ferien så er overstået, og du er vel hjemme, står du overfor et vigtigt valg. Lige nu er du måske i den bedste fysiske form i flere år. Holder du fast – eller giver du slip? Jeg ved godt, hvad jeg ville vælge.

Skriv et svar

Lille butik, store ambitioner